Aan de slag met je talent en passie!

Iedereen droomt van een job waar je enorm gepassioneerd voor bent! Maar wat als je geen grote passie hebt? Of wat als je jouw talenten nog niet hebt ontdekt? En wat als je droomjob toch niet de ‘juiste’ blijkt te zijn?

Ontdek je talenten of passie

Niet alle talenten zijn even uitgesproken, wild of spectaculair. Soms heb je bijvoorbeeld personen die enorm goed kunnen organiseren, of die erg nauwgezet te werk gaan. Dergelijke zaken worden vaak niet als een specifiek talent beschouwd. Onterecht! Met deze eigenschappen kan je net geweldig goed zijn in administratie of een probleemoplossende laborant zijn.

Daarom is het belangrijk om voorbij je klassieke talenten en passies te kijken, zoals voetballen of tekenen, en uit te proberen welke taken jou het beste liggen. Denk terug aan je vorige jobs: wat waren aspecten van mijn werk die ik graag deed? Wat deed ik minder graag?

Het is dan ook belangrijk om op zoek te gaan naar een job die je ligt en waar je het gevoel hebt dat je er energie van krijgt in plaats van doodop terugkeert naar huis.

Pro’s van je talent of passie benutten in een job

Een talent hebben voor het werk wat je doet kan veel voordelen hebben! Zo heb je snel nieuwe vak-gerelateerde kennis onder de knie. Omdat je geïnteresseerd bent in je stiel, zal je vaak meer op de hoogte zijn van de nieuwe ontwikkelingen binnen dat gebied. Ook kan je door een job te nemen binnen je talenten- of passiegebied actiever bezig zijn met dat wat je het liefst doet. Zo is die maandagochtend helemaal niet zo erg voor jou!

Contra’s van je talent of passie benutten in een job

Een potentieel nadeel dat je kan ervaren als je jouw grootste passie omzet in een loonbriefje, is dat wat ééns een passie was, nu als een verplichting aanvoelt. Dit kan ervoor zorgen dat je een afkeer krijgt van dat, wat je eens zo blij maakte. Vandaar is het belangrijk om regelmatig aan zelfreflectie te doen. Denk aan je talenten en passies, maar denk ook aan wat jij liever als hobby zou willen behouden. Een andere mogelijkheid is dat je begint met enkele freelance jobs, tijdelijke jobs of vrijwilligerswerk in het vakgebied van je passie. Zo kan je kijken of dit jou ook voldoening kan geven als job.

(Werk)Leven na een passie

Vaak geloven we dat we maar één groot talent of één grote passie hebben, maar dit klopt niet! Iedereen groeit voortdurend als persoon, en bijgevolg je interesses dus ook. Als één carrièrepad toch niet het beste voor je blijkt te zijn, begin dan terug met het eerste puntje en herbekijk welke passies en talenten je hebt. Of volg een nieuwe opleiding in een gebied wat jou interessant lijkt. Vergeet niet: we leren een leven lang! Succes!

Leave a Comment