Hoe het type arbeidscontract je work-life balance beïnvloedt

 

Volgende week is het precies een jaar geleden dat ik mijn bachelorproef verdedigde. Wat een jaar! Met de opstart van mijn selectiekantoor is het in ieder geval een jaar om nooit te vergeten.

Vorige week vrijdag werd ik nog eens terug gekatapulteerd naar deze periode. Ik mocht namelijk de Best Bachelor Thesis Award 2018 in ontvangst nemen tijdens de jaarlijkse BAPS meeting in Gent. Eerder had ik al de Prijs Barones Verstraeten voor beste bachelorproef van de opleiding Toegepaste Psychologie aan Thomas More in ontvangst mogen nemen. De Best Bachelor Thesis Award was dan ook de kers op de taart!

Waarom?

Het onderzoek dat tot deze twee mooie erkenningen heeft geleid, ben ik puur uit interesse gestart. Ik vroeg me af wat de invloed van het type arbeidscontract is op de work-life balance van de werknemers. Omdat men veel tijd doorbrengt op het werk, vond ik het van belang om de invloed van werkgerelateerde aspecten op personen na te gaan. Een type arbeidscontract wil zeggen op wat voor basis de werknemer werkt, zoals een interim contract, tijdelijk contract of vast contract.

Hoe?

In mijn omgeving hoorde ik vaak opmerkingen over hoe moeilijk het is om tegenwoordig een vast contract te bemachtigen. Zeker in bepaalde sectoren is uitzendwerk bijna de norm geworden. De onzekerheid die dit met zich meebrengt voor een werknemer is dan ook niet te onderschatten. Op basis van objectieve vaststellingen ben ik de voor- of nadelen die verbonden zijn aan werken op interimbasis, gaan vergelijken met deze van een tijdelijk en vast contract.

De resultaten

Uit de resultaten van mijn onderzoek bleek dat er wel degelijk verschillen zijn in de diverse aspecten van de work-life balance ten gevolge van het type arbeidscontract. Ik heb ze hieronder opgesomd voor je.

  • Ten eerste wil ik enkele voordelen geven, die werknemers met een vast contract aangaven. Deze werknemers ervoeren minder jobonzekerheid. Verder kregen ze meer sociale steun én namen ze een hogere levensvoldoening waar dan tijdelijke werknemers.
  • Maar niet alle aspecten van een vast contract zijn per se beter dan een tijdelijk of interimcontract. Uitzendkrachten bleken immers meer tevreden over hun vrijetijdsbesteding dan werknemers met een vast contract.
  • Ten slotte bleek er geen verschil te zijn in werktevredenheid en de combinatie tussen werk – gezin tussen de werknemers met een vast, tijdelijk of interimcontract.  

Wat betekenen deze resultaten nu eigenlijk voor jou? Voor werkgevers kunnen ze nuttig zijn om zich erop attent te maken wat de invloed van tijdelijke tewerkstelling op hun werknemers zijn. Als werknemer kan dit ook een interessant gegeven zijn om in je achterhoofd te houden. Tevens tonen deze resultaten aan dat, zoals vaak, ook het type contract geen zwart-wit verhaal is.

 

Leave a Comment