Hoe kies ik een job die bij mij past?

Veel mensen zitten soms in de knoop over welke job dat ze het liefst zouden willen. Ik start deze blog met duidelijk te maken dat ik geen erkend loopbaanbegeleider ben. Deze rol zal ik dan ook niet op mij nemen. Deze blog spreekt puur vanuit mijn persoonlijke ervaring.

Mijn studie en zelfreflectie

Voordat ik van start ging met Axon heb ik de richting ‘Toegepaste Arbeids- en Organisatiepsychologie’ volbracht. Deze richting kan ik trouwens van harte aanbevelen! Tijdens mijn opleiding werd er enorm veel ingezet op zelfreflectie: Wat zijn onze talenten en werkpunten, … Een andere vraag die hierin voorkwam was: Wat geeft, en wat kost je energie? Bij deze laatste vraag wil ik vandaag graag even stilstaan.

Hokjesdenken

Wanner we de zoektocht starten naar een nieuwe job, hervallen we al snel in het hokjes denken. Je blikt terug op de opleiding die je hebt gevolgd, de ervaring die je hebt opgedaan, de verwachtingen van de maatschappij en je omgeving over wat je met deze kennis zal doen, … Door jouw mogelijkheden zo te vernauwen, kom je al snel in een tunnelvisie terecht en zie je nog maar 1 of hooguit enkele jobopties. Maar passen deze wel het beste bij je?

Een betere manier om te evalueren naar wat voor soort jobs je best op zoek gaat, is om te kijken wat je energie geeft. Denk aan de taken waarbij jij het gevoel hebt dat de tijd voorbij vliegt! Maar ook aan de andere kant: Welke taken een eeuwigheid lijken te duren, je energie precies wegzuigen en je onvoldaan laten voelen. Zoek dan naar jobs waarvan de takenpakketten jou energie kunnen geven in plaats van je uitputten.

Gezocht maar niet gevonden: Werkervaring

Wat als je nog geen werkervaring hebt? Ook dan kan je bij deze vraag stilstaan! Denk bijvoorbeeld terug aan vroegere groepswerken, vakantiewerk, schooltaken of zelfs jouw vrije tijd en stel jezelf de vraag: Wat gaf mij energie? Waar word je gelukkig van en wat lijkt geen tijd of inspanning te kosten?

Toen ik deze vragen op mezelf toepaste tijdens mijn studie, bleken dit vooral taken te zijn waarbij ik in sociaal contact kon treden met anderen en probleemoplossend te werk kon gaan. Ook taakverdelingen opstellen en administratief alles netjes opvolgen waren zaken die mij energie gaven. Deze kennis haalde ik zowel uit mijn ervaring tijdens mijn opleiding als tijdens mijn studentenjobs en stages. Daarom prijs ik me dan ook gelukkig dat dit de zaken zijn die ik iedere dag in mijn job terug mag vinden.

En nu?

Ook nu nog maak ik vaak deze oefening bij mezelf. Onlangs heb ik enkele dagen vrijaf genomen. Dit is het ideale moment om even los te komen van de dagdagelijkse taken en stil te staan bij wat ik nu écht leuk vind en wat net minder. Natuurlijk zullen er steeds wel een paar puntjes zijn in jouw job die je misschien net wat minder liggen, maar bewaak daarom zelf goed jouw evenwicht hierin!

Leave a Comment